Artikel: Friplejehjem køber stor grund i Helsted

Link til artiklen

Randers: De gik efter at få 8.000 kvadratmeter, men endte med at købe det dobbelte.

– Randers Kommune ville gerne sælge hele arealet samlet. Og vi ser nye muligheder, konstaterer konsulent Flemming Østergaard, der er formand for bestyrelsen for Randers Friplejehjem.

Derfor endte handlen på de 1.1 mio. kr. plus moms med, at køber tog den store pakke og slog til inden nytår, med det gamle byråd som sælger. Og nu ejer den selvejende institution Randers Friplejehjem således en grund på adressen Store Bjørn, der svarer til 20 pænt store parcelhusgrunde. Så der bliver rigeligt med udenoms-områder til det planlagte plejehjem, der i første omgang får 24 boliger.

– Vi vil udnytte det store areal til park. Og den skal være smuk, med sansehave og blomsterbede. Desuden er det tanken, at vi vil plante noget af grunden til med frugttræer og buske, som beboerne forhåbentlig kan glæde sig over, siger Flemming Østergaard, der med tiden også forestiller sig, at der opføres en demensafdeling på grunden.

– Men det må behov og tiden vise. Foreløbig glæder vi os over at have købt grunden. Det er en milepæl i projektet, siger formanden.

Staten garanterer

Men han har også noget at have sine fremtidsplaner i. Hvis han skeler til udviklingen i Klejtrup ved Hobro, som han har et nært samarbejde med, så er udviklingen kun gået i en retning. Og det er fremad.

– Der er bygget to friplejehjem i Klejtrup. Og de står begge med ventelister. Skulle en lignende efterspørgsel udvikle sig i Randers, ja, så har vi plads til at udvide, siger Flemming Østergaard, der glæder sig over, at det lykkedes at erhverve den velegnede grund i Helsted, hvor der også er lavet lokalplan for byggegrunden.

Så også den del er på plads.

Der er lavet en situationsplan for byggeriet, der forventes at gå i gang til sommer. Og man regner med, hvis ellers alt går efter planen, at det nye plejehjem kan tages i brug omkring årsskiftet 2018/19.

Men før der stables mursten, skal finansieringen på plads. Også her er formanden optimistisk.

– Vi ser ikke låneoptaget som et problem. Vi har fået tilsagn fra Vækstfonden, og med Boligministeriets tildeling af de 24 boliger, så har vi hermed mulighed for at tilbyde boligerne til samtlige kommuner i Danmark. Når vi således møder op med en statsgaranti på godt og vel 70 pct. af lånene, tror jeg ikke, der bliver svært at tale med realkreditinstitutterne, siger Flemming Østergaard.

Der rådes over 225 friplejehjemspladser på årsbasis, hvoraf Randers har fået en kvote på 24.

Pæn forhåndsinteresse

Det er et lille års tid siden, at planerne om et friplejehjem i Randers blev luftet.

I det tidlige forår blev den selvejende institution Randers Friplejehjem stiftet. Siden er en støtteforening kommet til. Den skal promovere bygge-planerne og gøre opmærksom på projektet.

– Støtteforeningen er trukket i arbejdstøjet og står klar med aktiviteter i det nye år, siger bestyrelsesformand Flemming Østergaard.

Han siger også, at der allerede nu har været henvendelser fra såvel kommende beboere som kommende medarbejdere.

– Det er jo altid dejligt, at der er interesse for sagen. Men den må stå sin prøve, når vi kommer længere frem og begynder at åbne for tilmelding af bolig og arbejde.

Randers Friplejehjems profil er det kristne livssyn.

Det administrative arbejde med bogføring, udbetaling af løn m.v. udliciteres til Danske Diakonhjem, der har stor erfaring på området. Det er den største ikke-kommunale aktør på ældreområdet, driver 37 plejehjem, herunder ni som friplejehjem. Desuden varetager organisationen regnskabsarbejdet for flere private plejehjem, herunder det planlagte i Randers.

Scroll to Top