Artikel: Randers rider med på bølgen: Nyt friplejehjem på vej

Link til artiklen

Borgergruppe i Randers har stiftet ‘Randers Friplejehjem’, som forventes at stå færdig inden for tre år

Et plejehjem med duftende mad i køkkenet, respekt for den enkelte beboer og med frihed og mulighed for eksempelvis at have en hund, kat eller sågar geder.

Det er visionen, som en gruppe borgere i Randers-området i øjeblikket arbejder på at føre ud i livet.

Læs også101-årige Gerda nyder friheden på plejehjemmet

De har besluttet sig for at oprette et friplejehjem, som også skal give randrusianerne og andre som har lyst til at bo i Randers mulighed for et alternativ til kommunens plejehjem.

Er de kommunale plejehjem ikke gode nok?

-Jo, bestemt. De gør det kanon godt. Det her skal ikke ses som en kritik af de kommunale plejehjem. Vi vil bare gerne lave et tilbud til de ældre der ønsker mere fleksibilitet og lidt ekstra, fortæller Flemming Østergaard, som er valgt til formand for bestyrelsen for Randers Friplejehjem, til TV2 ØSTJYLLAND.

Borgergruppen har indtil videre formelt set oprettet en selvejende institution med navnet Randers Friplejehjem og har ansøgt Sundhedsstyrelsen om at få lov til at blive certificeret som friplejehjems-leverandør.

Leder efter byggegrund

Hvad der ikke ligger fast, er placeringen af plejehjemmet. Flemming Østergaard og de andre bestyrelsesmedlemmer er nu på udkig efter en egnet  byggegrund på mellem 8.000 og 10.000 kvadratmeter. De har blandt andet kigget på oplandsbyer til Randers som eksempelvis Fladbro, Helsted og Romalt.

Det vigtige er ifølge bestyrelsesformand Flemming Østergaard, at friplejehjemmet kommer til at ligge i bynære omgivelser og med gode muligheder for offentlig transport.

Læs ogsåLandsby går sammen om et friplejehjem

Han ser det som en naturlig udvikling, at Randers nu også får et friplejehjem:

– Vi ser jo de her friplejehjem, der skyder op flere steder. Det har endda vist sig, at der er venteliste til dem, fortæller Flemming Østergaard og henviser til blandt andet plejehjemmet i byen Sall i Favrskov Kommune og også i Klejstrup ved Hobro, som har hele to friplejehjem.

Kristent menneskesyn

En del af grundlaget for det kommende friplejehjem bliver, at det skal drives med baggrund i det kristne menneske- og livssyn. Værdier som  kvalitet, respekt, samarbejde og anerkendelse, lyder det fra Flemming Østergaard.

– Det er mere af gavn end af navn. Hvis de ønsker gudstjeneste eller andagt én gang om ugen, så falder det på den måde mere naturligt, at der er mulighed for det.

  Foto: Kristendemokraterne

Selv er Flemming Østergaard – udover at være nyudnænvt bestyrelsesformand – også opstillet for Kristendemokraterne i Randers til kommunalvalget i efteråret, hvor han er spidskandidat.

Er det så noget, du vil bruge i din valgkamp?

– Det flugter rigtig fint med Kristendemokraternes politik, at pengene skal følge borgeren. Det er klart noget, jeg vil arbejde for.

Forventningen er, at det kommende Randers Friplejehjem skal stå færdig inden for tre år.